handleiding | downloads | krommen | FAQ | tips | links | info | english
Materiaal

Epoxy dien je zo exact mogelijk te mengen voor een zo sterk mogelijk eindresultaat. Iedere verhouding die anders is dan door de fabrikant wordt voorgeschreven, maakt de verbinding slapper omdat een overschot van hars of harder zich als een zogenaamde weekmaker gedraagt. De twee componenten vormen samen een chemische binding.
Polyester hoef je niet zo nauwkeurig te mengen omdat de harder in dit geval een accelerator is. Meer of minder harder verkort of verlengt de uithardingtijd. Polyester hard dus ook uit zonder harder alleen duurt dit proces erg lang.
~
Sommige epoxysoorten harden op kamertemperatuur niet geheel uit en moeten daarna een oven in. Epoxy van Polyservice hard wel geheel uit onder kamertemperatuur. Er zijn ook epoxysoorten die relatief langzaam hard worden. Let op bovenstaande feiten als je epoxy bestelt.
~
Epoxy reageert exotherm, dat wil zeggen dat er warmte vrij komt tijdens het reageren van beide componenten. Naarmate je meer epoxy mengt in een mengbeker kan de hitte steeds moeilijker ontsnappen en kan het mengsel gaan koken en zeer snel uitreageren.
Meng de epoxy dus in een plastic beker in plaats van een glazen beker en verwerk het materiaal zo snel mogelijk.
Er bestaan harders die de uitharding vertragen en deze zijn dan ook bedoeld voor dikkere gietstukken.
~
Er bestaat ook scheurweefsel dat geen/zeer weinig afdruk achterlaat in het laminaat. Als je netjes werkt, hoef je niet te plamuren en kun je meteen beginnen met de epoxyprimer en dat scheelt tijd.
~
Tijdens het schuren van het laminaat komen er kleine deeltjes laminaat vrij. Afgezien van een stofmasker is het verstandig om je huid goed af te dekken omdat de kleine stukjes glasvezels erg irriterend kunnen zijn.

sitemap Copyright © 2003 Edwin Butin Bik