handleiding | downloads | krommen | FAQ | tips | links | info | english
FAQ

Waar in Nederland kun je UD-koolstofdoek (ong. 250-300 gr/m2) krijgen in 'normale' hoeveelheden en/of Dyneema vezeldoek?
Als iemand dit weet, stuur dan een mailtje naar: kiteboard@xs4all.nl
Ik heb al wat info ontvangen maar meer is beter.
~
Waar zijn scheurweefsel en breederdoek eigenlijk goed voor?
Scheurweefsel/peel ply leg je als eerste over het nog natte glasvezel en als laatste laag gebruik je breederdoek. Wanneer de epoxy uitgehard is, kun je het scheurweefsel, inclusief breederdoek, relatief makkelijk van het glasvezel trekken. Gebruik je alleen breederdoek dan is het zeer lastig om dit op een normale manier van het glasvezel te trekken.
Breederdoek is nodig om de lucht rondom het board makkelijk te kunnen wegzuigen, wanneer het geheel in een vacuümzak zit. Verder wordt de overtollige epoxy daarin opgezogen. Gebruik niet een te dikke doek, daarmee voorkom je dat je teveel epoxy uit het laminaat trekt.
~
Help ik heb twee linker handen?
Dat is natuurlijk geen geschenk uit de hemel maar ook weer niet einde oefening. Je moet er in ieder geval wel echt voor gaan, want anders kan het wel eens tegenvallen. Je bent de eerste keer zo 20 uur bezig met bouwen. Het lamineren, en dan met name de voorbereiding, vergt het meeste tijd. Wanneer je vaker een board maakt, gaat het allemaal iets sneller en al helemaal als je een klusschuur hebt waarin je al je gereedschap kan laten liggen.
Het enige waar je zeker voldoende tijd aan moet besteden, is het shapen en plamuren/schuren. Doe je dit goed dan komt je board er vanzelf goed uit te zien.
~
Waarom vacuümbouw en niet 'normaal' lamineren?
Wanneer je de benodigde gereedschappen hebt, is vacuüm lamineren net zo eenvoudig als 'gewoon' lamineren met als voordelen:
Zeer goede laminaat-epoxy verdeling --> licht en toch sterk
Geen last van luchtbellen --> kan een board op breken of delamineren
Ziet er meteen heel strak uit.
Je kan het vezeldoek perfect om de voorgevormde rail of andere vormen vouwen.
~
Wat betekent de term 'potlife' eigenlijk?
Deze term geeft aan hoelang epoxy te gebruiken is, wanneer je de twee componenten in een pot mengt. Na deze tijd kan de epoxy gaan koken in de pot en zeer snel uitreageren. Heb je voor deze tijd de epoxy op je laminaat verspreid, kun je gerust doorwerken totdat de epoxy gelachtig wordt. Uitgesmeerd over een groot oppervlak zal de epoxy dus niet gaan koken en kun je er dus tot het geltraject mee werken. Tijd genoeg dus.
sitemap Copyright © 2003 Edwin Butin Bik