handleiding | downloads | krommen | FAQ | tips | links | info | english

1 Inleiding


Nadat ik voor het eerst met de kite sport in aanraking was gekomen, verbaasde ik mij over de kosten van een nieuw board. Terwijl de boards steeds kleiner worden, lijken de prijzen wel te stijgen. Uiteraard heeft de populariteit van de sport hier zeker mee te maken maar het blijft, gezien de materiaalkosten, een buitenproportionele uitgave.
Een compleet kiteboard zonder voetbanden kan je zelf maken voor een bedrag tussen de €120,- en €170,- en dan gaat het om een board met een lengte tussen de 110 cm en 150 cm en een dikte variërend tussen 1,2 cm en 2,5 cm. Het verschil in kosten zit vooral in het gebruikte vezelmateriaal. Kies je alleen voor glasvezel dan heb je aan 25 à 30 euro genoeg maar wil je zowel de boven als onderkant van carbonvezel voorzien dan zit je al snel tussen de 60 à 70 euro (inclusief glasvezel afwerking) voor het vezeldoek.
Wanneer je besluit om een zelf een board te bouwen, besef dan wel dat twee rechterhanden voor een mooi resultaat erg prettig zijn. Is dit het geval en vind je het leuk om zelf iets te bouwen, dan is dit een aardige uitdaging waar je ook nog eens behoorlijk wat geld mee kunt besparen. Als je van plan bent om maar één board te maken dan kun je wellicht beter een board gaan kopen, want je koopt natuurlijk meer materiaal dan je voor een board nodig hebt en vergeet ook niet de gereedschappen die je misschien moet kopen of zelf vervaardigen.
In deze handleiding wil ik het vacuüm lamineerproces beschrijven, wat zorgt voor een professioneel strak eindresultaat zonder luchtbellen en met een goede verhouding tussen de hoeveelheid vezeldoek en epoxy. Dit laatste is natuurlijk gunstig voor het totaalgewicht.
Ter illustratie heb ik foto’s gebruikt, die van verschillende boards afkomstig zijn.
De tijd die het kost om een board te maken, hang af van de ervaring die je hebt, je werksnelheid en de mate van afwerking. Vooral het lamineren kost relatief veel tijd.

Het doel van dit document is het schrijven van een zelfbouw handleiding voor het vervaardigen van een compleet professioneel kiteboard. Hierbij laat ik de voetbanden buiten beschouwing omdat ik het niet de moeite waard vind om deze zelf te maken.

De opbouw van deze handleiding is als volgt. In hoofdstuk twee worden de gebruikte materialen en gereedschappen besproken inclusief leveranciers, alsmede een paragraaf over veiligheid. In hoofdstuk 3 komt de gehele bouwbeschrijving aan de orde.

sitemap Copyright © 2003 Edwin Butin Bik